Wat zegt de politiek over klimaatadaptatie?
Klik op een partij voor meer informatie
-
50Plus
“Ingezet moet worden op milieu- en duurzaamheidsmaatregelen om de leefbaarheid voor volgende generaties te garanderen.”
Klimaatbeleid inrichten op de ontwikkeling van krachtige nieuwe technologie.
• 50PLUS wil de wereld leefbaar houden voor huidige en toekomstige generaties. 50PLUS staat voor een krachtig klimaat-, energie- en milieubeleid en maakt zich sterk voor het behoud en herstel van de biodiversiteit. Daarbij moet getracht worden schade aan de economie te voorkomen en economische groei niet te belemmeren.
• 50PLUS wil volgende generaties niet belasten met oneerlijke klimaatlasten, landschapsvervuiling en verouderde technologie als gevolg van te snel uitgevoerd klimaatbeleid.ONTWIKKELINGSSAMENWERKING
• Nederland handhaaft de uitgaven aan ontwikkelingssamenwerking op het huidige niveau.
• Nederland geeft geen geld aan misdadige, corrupte regimes die mensenrechten schenden of terrorisme steunen en ook niet aan landen, organisaties of bedrijven die betrokken zijn bij geweldsconflicten.
• Internationale samenwerking en afstemming bij noodhulp is vereist. De effectiviteit van het ontwikkelingsbeleid moet omhoog om de uitgaven te kunnen blijven rechtvaardigen.Bovenstaande is een selectie van tekst met betrekking tot internationaal klimaatbeleid en ontwikkelingssamenwerking uit het programma van 50 Plus voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 17 maart. Het volledige programma vind je hier: Verkiezingsprogramma 50Plus
Houdt 50+ aan haar belofte! -
Bij1
“Nederland zet zich in voor een grootschalige samenwerking binnen de VN als het aankomt op de gezamenlijke bestrijding van de klimaatcrisis.”
Internationale samenwerking
Het budget voor internationale armoedebestrijding wordt opgehoogd tot 1% van het BNP. Niets van dit budget wordt gebruikt voor het beheersen van migratiestromen, zoals nu het geval is. Speciale aandacht gaat naar het bestrijden van onderliggende oorzaken van armoede en ongelijkheid.
- Nederland zet zich internationaal in voor het bestrijden van klimaatverandering in landen met een laag inkomen of laag-midden inkomen, inclusief een financieringsmechanisme voor verlies en schade.
Nederland neemt in VN-verband het voortouw. - Nederland zet zich internationaal in om de belasting op vermogen, winst en vervuiling te verhogen als onderdeel van een progressieve, alomvattende aanpak van extreme ongelijkheid en klimaatverandering.
Klimaatrechtvaardigheid – Radicale systeemverandering
De klimaatcrisis is één van de grootste vraagstukken van onze tijd. Ecosystemen en biodiversiteit worden op grote schaal vernietigd door het systeem van marktwerking met economische groei als belangrijkste doel. Wij als mensen maken ook deel uit van deze ecosystemen; ook onze leefomgeving staat onder druk van extreme veranderingen als gevolg van deze crisis. Ook de luchtkwaliteit in Nederland is erg zorgelijk vanwege de hoge uitstoot van landbouw, industrie en verkeer.
Het is onze verantwoordelijkheid om een rechtvaardige oplossing te vinden. Zo’n oplossing heeft hoe dan ook drastische gevolgen voor het winstdenken van overheden en grote bedrijven. Internationale rechtvaardigheid en solidariteit zijn absoluut noodzakelijk voor een oplossing. Landen die economisch worden uitgebuit ondervinden als eerste de gevolgen van deze crisis, zoals zij helaas vaker het eerste slachtoffer zijn van internationale noodsituaties. Klimaatrechtvaardigheid bestaat niet zonder het bestrijden van dergelijk klimaatracisme (p.15).
De enige mogelijkheid om tot een oplossing te komen, is radicale systeemverandering. We zullen onze manier van productie moeten herzien om te komen tot een groene, circulaire en duurzame samenleving. Veel tijd om het tij te keren is er niet meer. Wij moeten snel, daadkrachtig en rechtvaardig ingrijpen. Binnen Nederland willen we maatregelen nemen op het gebied van beleid, energie, uitstoot, landbouw, natuur en omgeving. In internationale samenwerking willen we sturen op het gebied van industrie, handel en lobby’s (p. 65):
Internationale samenwerking: Industrie, handel en lobby’s- Nederland zet zich in voor een forse herziening van het Europees landbouwbeleid, waarbij alleen nog subsidies worden verstrekt aan kringlooplandbouw.
- Nederland stemt niet in met en trekt zich terug uit verdragen als deze claimrecht bevatten, tot landbouwintensivering leiden, voor toename van uitstoot zorgen, of ontbossing versnellen. Voorbeelden van dit soort verdragen zijn CETA, EU-Mercosur en TTIP.
- Nederland zet zich in voor een grootschalige samenwerking binnen de VN als het aankomt op de gezamenlijke bestrijding van de klimaatcrisis.
- Er komt een algeheel verbod op de import, handel en doorvoer van ontbossingsproducten.
- Diplomatieke steun aan projecten die te maken hebben met (het produceren van) fossiele brandstoffen wordt beëindigd. Bedrijven die grotendeels investeren in fossiele brandstoffen worden uitgesloten van handelsmissies.
- De financiering van ontbossing, landroof en productie van fossiele brandstoffen wordt voor zowel private als publieke financiële instellingen onmogelijk.
- Er komt meer transparantie over lobbyactiviteiten van fossiele en vervuilende industrieën via een openbaar gepubliceerd lobbyregister. Dit register biedt informatie over welke organisaties lobbyisten in dienst hebben, waarvoor die lobbyen, en de financiële middelen die zij hier jaarlijks voor inzetten.
- Bedrijven verantwoordelijk voor het aanrichten van klimaatschade en humanitaire rampen, worden verantwoordelijk gehouden voor misdaden tegen mens en natuur.
- Er komt een reclameverbod voor de fossiele industrie.(p. 68)
Bovenstaande is een selectie van tekst met betrekking tot internationaal klimaatbeleid en ontwikkelingssamenwerking uit het programma van Bij1 voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 17 maart. Het volledige programma vind je hier: Verkiezingsprogramma Bij1
- Nederland zet zich internationaal in voor het bestrijden van klimaatverandering in landen met een laag inkomen of laag-midden inkomen, inclusief een financieringsmechanisme voor verlies en schade.
-
CDA
“Grote vraagstukken als klimaatverandering vragen om nieuwe internationale consensus en intensieve diplomatieke samenwerking.”
Rentmeesterschap in duurzaamheid en klimaat
Ons land is groot geworden in de gezamenlijke strijd tegen het water. Met windmolens en poldergemalen hebben we polders drooggelegd. De stormvloedkeringen beschermen ons land tegen de zee. Die combinatie van strijdbaarheid, vindingrijkheid en samenwerking hebben we opnieuw nodig om een solide bijdrage te leveren aan de aanpak van klimaatverandering en de realisatie van het klimaatakkoord van Parijs.De aarde is niet van ons, maar we hebben wel de taak er goed voor te zorgen. Dat is rentmeesterschap en daarom is klimaatverandering een van de grootste opgaven van deze tijd. Voor onszelf, maar zeker voor de generaties die na ons komen. Daarom moeten we de polarisatie tussen drammers en ontkenners doorbreken en onze schouders eronder zetten. Met een robuust beleid dat draagvlak heeft, effectief is en bijdraagt aan het verdienvermogen van ons land.
Het draagvlak voor een duurzame toekomst ligt direct om de hoek. In het unieke Nederlandse landschap van water, polders en natuur. Door te werken aan een schonere, gezondere en groenere omgeving kunnen wij een betekenisvolle en zichtbare bijdrage leveren aan een duurzame toekomst. Onze bedrijven en kennisinstituten hebben de expertise over landbouw, water en energie. Daarmee kunnen we resultaten boeken en nieuwe kansen ontwikkelen voor een duurzame economie in ons land en de rest van de wereld. (p. 68)
Een solide bondgenoot in Europa en in de wereld
Wij zien het als een morele plicht om landen in nood te helpen. Daarnaast is internationale samenwerking ook in ons welbegrepen eigenbelang. Globale uitdagingen zoals de coronacrisis laten zien dat uitdagingen als gezondheid zich niet aan grenzen houden en Nederland pas veilig is als het elders ook veilig is. Daarom streven we ernaar om stapsgewijs de investeringen in ontwikkelingssamenwerking naar het internationaal afgesproken niveau van 0,7% van het BNI te brengen, waarbij er altijd ruimte is om te schuiven tussen de verschillende prioriteiten. In de hulp aan ontwikkelingslanden zijn gezondheid, het tegengaan van de inperking van de politiek-maatschappelijke ruimte voor het maatschappelijk middenveld wereldwijd, onderwijs, water, voedselzekerheid en landbouw, gelijke rechten en goed bestuur belangrijke aandachtspunten. (p. 94)
Bovenstaande is een selectie van tekst met betrekking tot internationaal klimaatbeleid en ontwikkelingssamenwerking uit het programma van het CDA voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 17 maart. Het volledige programma vind je hier: Verkiezingsprogramma CDA
Houdt het CDA aan haar belofte! -
ChristenUnie
“Overal ter wereld worden landen en mensen direct of indirect geraakt door dezelfde problemen waaronder klimaatverandering. Dat vraagt om meer samenwerking over grenzen heen.”
Klimaatneutraal en circulair Nederland
De gevolgen van klimaatverandering beginnen ook in Nederland merkbaar te worden. De zomers worden droger, strenge winters worden steeds zeldzamer. Klimaatverandering is een wereldwijd vraagstuk dat een internationale aanpak vraagt. De ChristenUnie wil daarom dat Nederland zich in Europees en internationaal verband inzet voor goede, bindende afspraken om klimaatverandering tegen te gaan. In eigen land zetten we ons in voor een voortvarende uitvoering van het Klimaatakkoord (2019).
Een klimaatneutrale toekomst
Wij zien de internationale afspraken van het Akkoord van Parijs, de Europese doelstellingen die daarop zijn gebaseerd en de nationale afspraken van het Klimaatakkoord als een solide basis om klimaatverandering tegen te gaan. De afspraken in deze akkoorden moeten voortvarend worden uitgevoerd. We willen de Nederlandse economie structureel en duurzaam versterken. Waar dat mogelijk en effectief is, vormt het beprijzen van CO2 een belangrijke oplossing, bij voorkeur in internationaal verband en waar nodig met een stevige nationale minimumprijs. Maar niet alles kan met prijsprikkels en marktwerking worden bereikt. Het behalen van de klimaatdoelen vraagt actieve sturing door de overheid. (p. 107)Investeren in noodhulp en ontwikkelingssamenwerking
Wereldwijd leven er veel mensen in extreme armoede. Ontwikkelingssamenwerking moet bijdragen aan meer gelijke kansen en perspectief, vooral voor mensen met een beperking, vrouwen, jongeren en etnische of religieuze minderheden. Het is belangrijk dat gemeenschappen weerbaar zijn tegen schokken, zoals natuurrampen, conflicten of pandemieën. Hiervoor moeten de basisvoorwaarden op orde zijn, zoals een sterke (democratische) rechtsstaat, goede voedselvoorziening, schoon drinkwater, medische zorg, een sociaal vangnet en voldoende en goed werk. De Nederlandse inzet houdt niet op bij voldoende investeren in een budget voor ontwikkelingssamenwerking, belangrijk is ook dat onze belastingregels en handelssystemen niet nadelig zijn voor de positie van ontwikkelingslanden. (p. 135)
• Meer geld voor ontwikkelingssamenwerking. Nederland geeft 0,7% van het bruto nationaal inkomen (BNI) uit aan ontwikkelingssamenwerking, in navolging van internationale afspraken. Dit percentage omvat geen uitgaven die bedoeld zijn voor het stimuleren van Nederlandse export en de opvang van asielzoekers in Nederland. In Europees verband is de ChristenUnie alert op dat ontwikkelingsfondsen niet worden aangewend voor militaire uitgaven.
• Klimaatverandering en adaptatie. Er komt een eerlijke verdeling van internationale klimaatfinanciering. Er is naast focus op de mitigatie van klimaatverandering ook aandacht voor adaptatie, de weerbaarheid van mensen en land om met veranderende klimaatomstandigheden om te gaan. Ontbossing, milieuvervuiling en mensenrechtenschendingen van bijvoorbeeld milieuactivisten en natuurbeschermers worden tegengegaan. Milieuactivisten en natuurbeschermers moeten veilig hun werk kunnen doen. Daarom zet Nederland zich speciaal in voor conservation en behoud van natuur en de inheemse en lokale bevolking. (p. 136)Bovenstaande is een selectie van tekst met betrekking tot internationaal klimaatbeleid en ontwikkelingssamenwerking uit het programma van de ChristenUnie voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 17 maart. Het volledige programma vind je hier: Verkiezingsprogramma ChristenUnie
Houdt de Christen Unie aan haar belofte! -
D66
“We intensiveren de inzet in de strijd tegen klimaatverandering. ”
Ontwikkelingssamenwerking: goed voor de wereld, goed voor Nederland
D66 zet zich in voor de meest kwetsbaren in de wereld. We investeren in ontwikkelingssamenwerking uit solidariteit, maar ook omdat we zelf beter af zijn in een wereld zonder grote welvaartsverschillen. De coronacrisis heeft laten zien dat we net zo sterk zijn als de zwakste schakel: als een land niet sterk en welvarend genoeg is om crisis te beheersen, loopt de hele wereld gevaar. Ook in de context van de klimaatcrisis is ontwikkelingssamenwerking van groot belang. Hulp op het gebied van modernisering van landbouw- en waterinfrastructuur, bijvoorbeeld samen met de VN, is hard nodig om uitdagingen aan te kunnen.
Samen doelen stellen
Ontwikkelingssamenwerking is goed voor de wereld en goed voor Nederland. We hebben het meest aan deze inzet als we dit samen met andere landen doen. We werken daarom zoveel mogelijk samen in Europees verband en binnen de Verenigde Naties. De doelstellingen die binnen de internationale gemeenschap zijn afgesproken zijn daarbij leidend: de Duurzame Ontwikkelingsdoeleinden (SDG’s). In Europees verband zetten wij ons in voor implementatie van de ‘2017 Consensus voor Ontwikkeling’, waarin de EU en de lidstaten hebben afgesproken intensiever samen te werken op ontwikkelingssamenwerking.
- Voldoende budget is noodzakelijk voor het halen van de ontwikkelingsdoelen. D66 stelt daarom het budget voor ontwikkelingssamenwerking gelijk aan de internationale norm van 0.7% van het BNI.
- Ontwikkelingshulp mag niet afhankelijk zijn van samenwerking op het gebied van uitgeprocedeerde asielzoekers. Ontwikkelingsgeld wordt dan ook besteed aan ontwikkelingsdoeleinden, niet aan het tegenhouden van asielzoekers.
- Een deel van het budget blijft altijd beschikbaar voor hulp in noodsituaties, als redmiddel voor mensen in de meest erbarmelijke omstandigheden bij conflictsituaties, gezondheidscrises of natuurrampen.
Prioriteiten binnen beleid voor ontwikkelingssamenwerking
Nederland heeft een unieke positie om internationaal samen te werken en kennis over te brengen. Bijvoorbeeld door grondoorzaken van armoede, corruptie, klimaatverandering, irreguliere migratie en terreur aan te pakken. Maar ook door bij te dragen aan kansen via onderwijs en door ons in te zetten voor de rechten van minderheden en vrouwen. We richten ons op de volgende thema’s:
- Perspectief bieden met onderwijs en werk. Door het aanpakken van grondoorzaken, zoals gebrek aan scholing, inkomen en dagbesteding, kunnen we armoede, ongelijkheid, migratie en conflict bestrijden.
- Het verbeteren van de positie van vrouwen. Dit heeft een groot effect op het doen slagen van andere doelen, zoals onderwijs aan kinderen en de bestrijding van armoede en honger.
- Uitbannen van honger en ondervoeding door het investeren in kleinschalige boeren en boerinnen en het bijdragen aan verduurzaming van de landbouwsector wereldwijd.
- Internationaal versterken we de inzet op psychosociale hulp.
- Het tegengaan van ontbossing wereldwijd in de strijd tegen klimaatverandering en het zorgen voor grootschalige duurzame herbebossing.
- Versterking van het maatschappelijk middenveld.
- Inzet op seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, vanwege het recht op zelfbeschikking en voor de positie van vrouwen en meisjes.
- Het tegengaan van discriminatie vanwege seksuele oriëntatie en genderidentiteit.
- Toegang van kwetsbare groepen tot drinkwater en sanitaire voorzieningen.
- Versterken van de positie van het midden-en klein bedrijf in ontwikkelingslanden, met extra aandacht voor de positie van jonge en vrouwelijke ondernemers.
Er is meer nodig
Meer geld voor ontwikkelingssamenwerking heeft alleen zin als we ook oog hebben voor de kosten van grootschalige belastingontwijking en van klimaatverandering. Ontwikkelingslanden lopen jaarlijks maar liefst 100 miljard dollar mis doordat multinationals hun belasting ontwijken. De kosten van aanpassingen aan klimaatverandering zijn nog veel hoger. Er zijn wereldwijd een miljard (arbeids)migranten die geld terugsturen naar hun families thuis, meer dan drie keer het bedrag dat jaarlijks wereldwijd wordt uitgegeven aan ontwikkelingshulp.
- We werken binnen de EU en de OESO aan betere regels om belastingontwijking en -ontduiking tegen te gaan.
- We verdubbelen het budget van het nieuwe klimaatfonds: het Dutch Fund for Climate and Development (DFCD).
- Het intensiveren van de inzet in de strijd tegen klimaatverandering; in het bijzonder het proactief herstellen van biodiversiteit wereldwijd.
Bovenstaande is een selectie van tekst met betrekking tot internationaal klimaatbeleid en ontwikkelingssamenwerking uit het programma van D66 voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 17 maart. Het volledige programma vind je hier: Verkiezingsprogramma D66
Houdt D66 aan haar belofte! -
DENK
“Meer oog voor de neerslag van klimaatverandering in ontwikkelende landen.”
Een eerlijkere verdeling van welvaart in de wereld
Om internationale rechtvaardigheid te bevorderen vindt DENK het van belang dat er meer aandacht komt voor het verkleinen van verschillen tussen arme en rijke landen. Daarom wil DENK dat:
- Nederland blijft voldoen aan de norm van 0,7% van ons Bruto Nationaal Product besteden voor ontwikkelingssamenwerking (p. 55)
Rechtvaardig Klimaatbeleid
DENK wil dat de kosten van het klimaatbeleid eerlijk worden verdeeld tussen burgers en bedrijven, alsmede tussen ontwikkelde en ontwikkelende landen. Klimaatarmoede gaan we tegen.
DENK wil daarom:
- Meer oog voor de neerslag van klimaatverandering in ontwikkelende landen. Er moet internationaal meer geld vrij gemaakt worden om ontwikkelende landen te helpen met klimaatmitigatie en -adaptatie. (p. 78)
Bovenstaande is een selectie van tekst met betrekking tot internationaal klimaatbeleid en ontwikkelingssamenwerking uit het programma van DENK voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 17 maart. Het volledige programma vind je hier: Verkiezingsprogramma DENK
Houdt Denk aan haar belofte! -
FvD
“Wij willen het Parijs-akkoord opzeggen.”
Klimaat
Er is geen sprake van een klimaatcrisis. Het klimaat verandert altijd. Het was wat warmer op aarde in de tijd van de Egyptenaren en de Romeinen, er was opnieuw een piek in de Middeleeuwen, daarna was het een paar eeuwen wat kouder en sinds 1850 wordt het weer een beetje warmer op aarde: ongeveer één graad Celsius.
Ondanks die opwarming en de mogelijke rol van CO2 daarbij, heeft dat niet geleid tot een toename van weersextremen zoals orkanen, tornado’s, overstromingen of droogtes. Het aantal slachtoffers van klimaatgerelateerde rampen is zelfs met meer dan 95% afgenomen. Door met name de technologische ontwikkelingen kunnen we ons steeds beter beschermen tegen extreem weer en overstromingen.
Daarnaast is CO2 een belangrijke voedingsstof voor het leven op aarde, met name voor planten en bomen. De uitstoot van CO2 leidt daardoor tot een aarde met meer bomen en planten en tot hogere landbouwopbrengsten.
De huidige klimaatdoelen zijn erop gericht om te proberen klimaatverandering tegen te gaan. Deze doelen zijn onhaalbaar en hebben geen merkbaar effect op het klimaat. Wel hebben ze een groot negatief effect op onze welvaart. FVD schat in dat de huidige klimaatplannen meer dan 1.000 miljard euro kosten. Omgerekend € 230.000 per vierpersoonshuishouden. En dat voor een wereldwijde temperatuurdaling van circa 0,0007 graden Celsius in 2100.
We moeten daarom direct stoppen met het huidige klimaatbeleid en ons richten op adaptatie, zoals dijkenbouw, kustbescherming, rivierbeheer en gewasontwikkeling. Onze Nederlandse ingenieurs zijn hierin gespecialiseerd en die kennis kan wereldwijd geëxporteerd worden. We moeten het energiebeleid loskoppelen van het klimaatbeleid en daarmee vervalt CO2-reductie als uitgangspunt.
Wij willen:
- Opzeggen Parijs-akkoord, klimaat- en energieakkoord. Intrekken klimaatwet.
- Deze kennis ook als exportproduct gebruiken: Nederland wereldwijde koploper in adaptatie, watermanagement, etc.
Buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking
In de relaties met ontwikkelingslanden heeft Nederland de afgelopen decennia foute keuzes gemaakt. Het staat iedere Nederlander die begaan is met het lot van mensen in andere landen natuurlijk vrij om geld over te maken naar bepaalde organisaties of om daar zelf heen te gaan en aldaar te helpen met het verbeteren van bepaalde omstandigheden. Dat is echter geen taak voor de regering. De Nederlandse regering heeft het eigen land tot beleidsterrein. De plannen voor de uitgaven van ontwikkelingshulp staan bovendien al voor de komende tien jaar vast. Dat moet per direct zerobase worden, zodat er flexibel en alleen wanneer écht nodig hulp geboden kan worden.
Daarom zijn wij ertegen dat Nederland 0,7% van het BNP aan ontwikkelingssamenwerking wil besteden - ook al verklaarde de Verenigde Naties dit onlangs tot norm. Wij begrijpen dat de meeste lidstaten van de Verenigde Naties graag zien dat rijkere landen hen betalen – zo gaat het in de Europese Unie ook – maar wij zien geen enkele reden voor deze heffing.
Wij willen:
- Het Nederlands belang voorop: ‘trade, not aid’.
- Referenda over multilaterale handelsverdragen.
- Stoppen met ontwikkelingshulp en alleen (eventueel) noodhulp verlenen aan getroffen regio’s.
- Geen militaire missies die eigenlijk verkapte ontwikkelingshulp zijn.
- Stoppen met subsidies aan non-gouvernementele ontwikkelingshulporganisaties.
- Stoppen met subsidies aan activistische clubs die het regeringsbeleid ondermijnen.
Bovenstaande is een selectie van tekst met betrekking tot internationaal klimaatbeleid en ontwikkelingssamenwerking uit het programma van het Forum voor Democratie voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 17 maart. Het volledige programma vind je hier: Verkiezingsprogramma Forum voor Democratie
Houdt de PvdT aan haar belofte! -
GroenLinks
“Het aanpakken van de klimaatcrisis staat centraal in de visie van GroenLinks op de wereld. ”
We pakken de klimaatcrisis aan
De klimaatcrisis is de grootste opgave van onze tijd. Het tegengaan van de opwarming van de aarde vergt al onze daadkracht, creativiteit en wil tot samenwerking. Nu al zien we de gevolgen van klimaatverandering: allesverwoestende branden, hevige stormen, overstromingen, droogte, mislukte oogsten, het massale uitsterven van plant- en diersoorten. Als we niet genoeg doen, laten we een onbewoonbare wereld achter voor de volgende generaties.
Dat is het slechte nieuws. Het goede nieuws is: wij kunnen dit. Er is een ongekend sterke maatschappelijke beweging in klimaatactie gekomen. Een wereldwijde beweging van actiegroepen, maatschappelijke organisaties en bedrijven. En van gewone mensen, van jong tot oud. GroenLinks is onderdeel van die beweging die laat zien dat een duurzame wereld mogelijk is. Maar dat vereist politiek leiderschap.
Want de coronacrisis stelt ons voor een duidelijke keuze. Willen we terug naar de wereld van voor corona? Door te kiezen voor grote bedrijven en de fossiele economie ten koste van de planeet, werknemers en de samenleving? Of durven we te kiezen voor een groene toekomst waarin welzijn bovenaan staat en we welvaart delen? Voor GroenLinks is het antwoord duidelijk: wij kiezen vol overtuiging voor die groene toekomst.
Solidariteit is de basis van onze groene politiek. GroenLinks laat de vervuilers betalen en de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. En we delen de opbrengsten van vergroening eerlijk. Dat vraagt een actieve overheid die investeert en ingrijpt wanneer dat nodig is. Met een economie die ten dienste staat van de samenleving en met een gezonde balans tussen werken, wonen, natuur, landbouw en vervoer. Want een wereld waarin duurzaamheid, eerlijkheid, welvaart en welzijn samengaan, is mogelijk. Als we maar durven te kiezen. (p.8)
Eerlijke internationale politiek
Eerlijke en duurzame handel is goed voor iedereen. Voor ondernemers die de kans krijgen hun producten aan meer mensen te verkopen. Voor consumenten die een grotere keuze hebben voor een goede prijs. Voor landen die hun economie kunnen ontwikkelen en banen creëren. Maar de internationale handel is nu niet eerlijk en duurzaam. Handelsakkoorden bevoordelen grote bedrijven en rijke landen. Bedrijven verplaatsen hun productie naar de landen waar de lonen het laagst zijn, werknemers het slechtst zijn beschermd en milieuregels ontbreken.
En als dan de coronacrisis uitbreekt, vallen in die landen de hardste klappen. GroenLinks wil een ander systeem, een systeem van eerlijke en duurzame handel. Handel die ten dienste staat van mens en planeet, en niet van geld en grote bedrijven. Handel waarin mensenrechten, welzijn, klimaat, natuur en dierenwelzijn belangrijker zijn dan zoveel mogelijk geld verdienen. We zetten in op regionale productie als alternatief voor het eindeloos over de wereld slepen van spullen.
Het aanpakken van de klimaatcrisis en het opkomen voor mensenrechten staan centraal in de visie van GroenLinks op de wereld. Ontwikkelingssamenwerking komt ten goede aan de mensen die dat het hardste nodig hebben. Juist nu corona keihard toeslaat in de armste landen zetten we het bestrijden van armoede en ongelijkheid bovenaan de agenda. We steunen wereldwijd maatschappelijke bewegingen die opkomen voor natuur en mensen. (p. 99)
4. Nederland staat internationaal voor klimaatrechtvaardigheid en het aanpakken van de klimaatcrisis. We nemen als rijk land onze (historische) verantwoordelijkheid bij het ondersteunen van landen die het heftigst lijden onder de effecten van klimaatverandering, met oog voor hun ontwikkelingspositie. Hierbij proberen we lokale gemeenschappen zoveel mogelijk zeggenschap te geven. Nederland dringt er bij de EU en de VN op aan dat in bestaande conflictresolutiemethoden aandacht wordt besteed aan een gelijke verdeling van basisbehoeften als voedsel en water. We werken (inter)nationaal aan de erkenning van het mensenrecht op duurzame ontwikkeling, een stabiel klimaat en een gezond en schoon leefmilieu voor huidige en toekomstige generaties.
5. We besteden 0,7 procent van ons bruto nationaal product aan ontwikkelingssamenwerking. Klimaatsteun voor ontwikkelingslanden komt bovenop de uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking en de opvang van asielzoekers wordt niet betaald uit het ontwikkelingsbudget. We richten ons bij ontwikkelingssamenwerking op armoedebestrijding, het tegengaan van corruptie, aanpassing aan klimaatverandering, zeggenschap over de eigen natuurlijke hulpbronnen en het versterken van onderwijs, zorg en goed bestuur. We kiezen vaker voor het direct verstrekken van een basisinkomen om zo de extreme armoede aan te pakken. We zetten ons in voor kwijtschelding van de torenhoge schuldenlast van de armste landen. We maken het voor migranten gemakkelijker om geld over te maken naar herkomstlanden. Tegelijkertijd gaan we wegsluizen van geld door corrupte regimes naar Europa tegen. Nazaten uit gebieden waar de gevolgen van Nederlands kolonialisme nog voelbaar zijn en diaspora's die elders kampen met conflicten, mensenrechtenschendingen en/of ecocide, worden actief betrokken bij het buitenlandbeleid en diplomatieke missies. (p. 101)
Bovenstaande is een selectie van tekst met betrekking tot internationaal klimaatbeleid en ontwikkelingssamenwerking uit het programma van GroenLinks voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 17 maart. Het volledige programma vind je hier: Verkiezingsprogramma GroenLinks
Houdt GroenLinks aan haar belofte! -
PvdA
“Nederland levert een eerlijke bijdrage aan internationale klimaatsteun voor kwetsbare landen, met prioriteit voor adaptatie.”
Ons plan voor een schone en duurzame toekomst
De aarde warmt op, ons klimaat verandert. Dat zet de zekerheid van ons bestaan op het spel. Duurzaamheid is bestaanszekerheid in de toekomst. We moeten dit probleem oplossen en we hebben haast. Het zal grote investeringen vragen en niet makkelijk zijn. Het kan alleen slagen als iedereen een bijdrage kan leveren en we de rekening eerlijk delen. De afgelopen jaren zagen we iets anders. Normale huishoudens werden met kosten opgezadeld terwijl de industrie en grote vervuilers werden ontzien. Dat is niet duurzaam en niet eerlijk. (p.48)Ons plan voor internationale solidariteit
Klimaatverandering, migratie, groeiende ongelijkheid als gevolg van een doorgeslagen globalisering en uitholling van de internationale rechtsorde: al voor corona stonden we voor immense uitdagingen die de wereld onzekerder en onvoorspelbaarder maken.
Als het om bescherming gaat, kijken mensen vaak in de eerste plaats naar hun eigen land. Een reflex die te begrijpen is, maar niet een afdoende antwoord vormt. Het bestrijden van pandemieën als corona of van klimaatverandering is onmogelijk zonder goede internationale samenwerking. Hetzelfde geldt voor het in goede banen leiden van globalisering, optreden tegen nieuwe dreigingen als desinformatie, de bescherming van vrijheden en het vormgeven van eerlijke handel. De democratie staat onder druk – en niet alleen ver van ons bed – en de eerbiediging van mensenrechten is tanende. Hier wordt de kern van de sociaaldemocratie geraakt en is een daadkrachtig antwoord nodig. (p.80)
Nederland houdt zich aan de afgesproken norm van 0,7% van het BNL voor ontwikkelingssamenwerking.
Ook in tijden van economische krimp zetten we in op wereldwijde duurzame ontwikkeling. De bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking gaan dus van tafel. We richten ons op de meest kwetsbare en gemarginaliseerde mensen. Klimaatsteun en eerstejaarsopvang van asielzoekers komen niet langer uit het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Ook humanitaire hulp voor mondiale crises, zoals klimaatrampen en pandemieën, gaan niet ten koste van lopende ontwikkelingsprogramma’s.
Nederland levert een eerlijke bijdrage aan internationale klimaatsteun voor kwetsbare landen, met prioriteit voor adaptatie
Klimaatverandering raakt de meest kwetsbare en gemarginaliseerde mensen en landen het hardst, terwijl hun schuld beperkt is. Ook hebben zij nauwelijks inspraak in de oplossingen en onvoldoende middelen om zich te weren tegen de impact van klimaatverandering. Geld dat als klimaatsteun is aangemerkt, biedt ook daadwerkelijk een relevante bijdrage aan oplossingen en bestaat niet uit leningen.
Handelsverdragen voldoen minstens aan de Parijse klimaatdoelen
Handelsverdragen voldoen minstens aan de Parijse klimaatdoelen en de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (SDGs).
(p. 88)
Bovenstaande is een selectie van tekst met betrekking tot internationaal klimaatbeleid en ontwikkelingssamenwerking uit het programma van de PvdA voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 17 maart. Het volledige programma vind je hier: Verkiezingsprogramma PvdA
Houdt de PvdA aan haar belofte! -
PvdD
“Nederland betaalt in het kader van klimaatrechtvaardigheid haar fair share aan klimaatfinanciering.”
Wereldwijd hebben we te maken met tal van crises: een klimaatcrisis, biodiversiteitscrises, een sociale rechtvaardigheidscrisis, en nu ook een gezondheidscrisis die de wereld verlamt. Veroorzaakt door de manier waarop de mens met de natuur en met dieren omgaat. We zagen aan de tak waarop we zelf zitten en zullen onze relatie tot dieren en natuur fundamenteel moeten herzien.
Plan B neemt het zekere voor het onzekere. Omdat er geen Planeet B is. (p. 5)
10 voor klimaat
De komende tien jaar zijn beslissend voor ons klimaat. Daarom zijn de verkiezingen van 2021 belangrijker dan ooit. De energietransitie zal in het komend decennium plaats moeten vinden om gevaarlijke opwarming van de Aarde te voorkomen. We zijn de eerste generatie die de gevolgen van de opwarming van de Aarde ondervindt, en de laatste generatie die erger kan voorkomen. Elke ton CO2 die nu de lucht in gaat, blijft honderden jaren als een zwaard van Damocles boven de Aarde hangen. Nederland polderland is niet langer een vrijblijvend praathuis voor politieke partijen met tegengestelde belangen en prioriteiten, maar zal zich als land dat goeddeels onder de zeespiegel ligt moeten weren tegen klimaatverandering. Wanneer we onze gebouwen benutten om energie op te wekken in plaats van energie te verspillen, kan dat een wereld van verschil maken. (p. 6)
Internationale solidariteit
We maken ons zorgen over het grote aantal conflicten in de wereld. Miljoenen mensen vluchten van huis en haard. De conflicten worden veelal verergerd door water- en voedseltekorten als gevolg van klimaatverandering. We kunnen onze wereld veiliger en vreedzamer maken als we bereid zijn te kijken naar ons eigen aandeel in het ontstaan van de problemen. Met onze economische dogma’s van oneindige groei en een hoger bbp zijn we te vaak voorbijgegaan aan het geluk en de toekomstmogelijkheden van anderen. We verspillen hulpbronnen: fossiele brandstoffen, zoet water en fosfaat. We hebben een agressieve exportstrategie die ten koste gaat van lokale economieën in arme landen, en een wapenindustrie die conflicten verergert. De bestrijding van honger en armoede in de wereld begint bij een eerlijke verdeling van wat de Aarde te bieden heeft. De Partij voor de Dieren wil tenminste 1% van ons bruto nationaal product inzetten om de ongelijkheid in de wereld te bestrijden. Ongelijkheid heeft grote gevolgen: wanneer grote groepen mensen slachtoffer worden van klimaatverandering, gebrek aan economische mogelijkheden en oorlog, worden stromen van mensen die op drift raken onhoudbaar, met alle gevolgen van dien. (p. 7)
Investeren in ontwikkelingssamenwerking
Het bedrag dat door de westerse wereld aan ontwikkelingssamenwerking besteed wordt, zal nooit kunnen compenseren wat door het westen aan landen elders aan schade wordt toegebracht. Tot op de dag van vandaag leiden de (economische) keuzes die hier gemaakt worden tot grote problemen in andere landen, met name op het zuidelijk halfrond. De rijkste één procent van de wereld stoot net zo veel CO2 uit als de armste vijftig procent van de wereld, terwijl juist het armste deel van de wereldbevolking als eerste door klimaatverandering getroffen wordt. Al decennialang worden landen elders gebruikt als producent van basale grondstoffen (delfstoffen, soja voor veevoer, palmolie) waarbij de westerse bedrijven de winsten in hun zakken steken, ten koste van het milieu en de bevolking elders. Ons koloniale verleden en de slavernij hebben tot op de dag van vandaag diepe sporen nagelaten.
• Minimaal één procent van ons bruto nationaal inkomen (BNI) wordt besteed aan ontwikkelingssamenwerking. Bij een dalend BNI wordt er niet bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking. Het budget voor ontwikkelingssamenwerking zal bij een dalend BNI daarom automatisch boven de één procent van het BNI uitkomen.
• Nederland betaalt in het kader van klimaatrechtvaardigheid haar fair share aan klimaatfinanciering, dat bovenop de bestaande ontwikkelingssamenwerking komt. (p. 100)Bovenstaande is een selectie van tekst met betrekking tot internationaal klimaatbeleid uit het programma van de Partij voor de Dieren voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 17 maart. Het volledige programma vind je hier: Verkiezingsprogramma PvdD
Houdt de PvdD aan haar belofte! -
PVV
“Klimaatbeleid is nergens goed voor.”
Uw klimaatrealisme
Nederland is een schoon land. Een land met een prachtige natuur, een schone lucht en een goed milieu. Een land om trots op te zijn. Ons Nederlandse landschap is uniek en wereldberoemd. Een landschap om zuinig op te zijn en onze bescherming verdient tegen het vernietigende klimaatbeleid zoals windturbines en zonneparken.CO2 is een voedingsbron voor alles wat groeit en bloeit. Klimaatbeleid, dat draait om het terugdringen van de CO2-uitstoot, heeft dan ook bar weinig te maken met natuur of milieu. Niemand is tegen een groene leefomgeving of een goed milieu, ook de PVV niet. Waar de PVV wél tegen is, is zinloos, onbetaalbaar klimaatbeleid.
De PVV zegt: wij laten ons niet de les lezen door wereldvreemde klimaatpredikers. Daarom maken we een einde aan de totaal geradicaliseerde klimaatgekte: de Klimaatwet, het Klimaatakkoord en alle onzinnige maatregelen gaan onmiddellijk de prullenbak in. Alle klimaat- en duurzaamheidssubsidies schaffen we direct af. Geen geld meer voor onzinnige linkse hobby’s, maar méér geld in de portemonnee van onze mensen. (p. 34)
Uw defensie en buitenland
De PVV wil voor u:
- Stoppen ontwikkelingshulp (p. 49)
Bovenstaande is een selectie van tekst met betrekking tot internationaal klimaatbeleid en ontwikkelingssamenwerking uit het programma van de PVV voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 17 maart. Het volledige programma vind je hier: Verkiezingsprogramma PVV
Houdt de PVV aan haar belofte! -
SGP
“Het klimaat is niet maakbaar. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen, maar wel in de wetenschap dat niet wij alles in de hand hebben.”
Rentmeesterschap
Nadat God Zijn scheppingswerk had voltooid, lees je in de Bijbel heel mooi dat Hij aan de mens, de kroon op de schepping, de opdracht gaf om de aarde te ‘bouwen’ en te ‘bewaren’. Díe tweeslag maakt enerzijds ruimte om de aarde ‘in cultuur te brengen’ en te ontwikkelen, maar roept tevens op om de schepping te beheren zoals een rentmeester dat doet met het landgoed dat hem is toevertrouwd. Die doet wat zijn hand vindt om te doen, maar kijkt ook verder om zo de aan hem toevertrouwde landerijen over te kunnen dragen aan de kinderen, of aan de eigenaar als die terugkomt. Dat is beheren, niet exploiteren (het thema klimaatadaptatie als ordenend dan wel inspirerend principe voor ruimtelijke keuzes komt terug in paragraaf Water in Hoofdstuk 10. Infrastructuur en Waterstaat en in paragraaf Ruimte in Hoofdstuk 12. Wonen).
Na de zondeval kwam alles in een totaal ander licht te staan. Beheren ontaardde in exploiteren. De kwalijke gevolgen daarvan merken we tot op vandaag de dag. Niemand kan ontkennen dat ‘het klimaat’ hoog op de politieke agenda staat, wereldwijd, dus ook in Nederland. Dit thema staat niet op zichzelf. Het is slechts één onderdeel van een veel bredere discussie die raakt aan onze economische ordening, de toekomst van de landbouw, het behoud van natuur en landschap, hoe we wonen, technologische ontwikkelingen, inkomenspolitiek, energiegebruik en de afhankelijkheid van andere landen. Kortom, gaat over onze hele manier van leven en denken.
Uiterst complex dus, waarbij ook onder deskundigen verschillen van mening zijn over de oorzaken van de problemen, hoe erg het is en over mogelijke oplossingen en de tijd die we hebben om die dichterbij te brengen. Alleen al daarom leent dit thema zich niet voor makkelijke kreten, gevaarlijke eenzijdigheid en extreem alarmisme.
Feit is dat onze huidige manier van leven een enorme aanslag pleegt op de leefomgeving en natuurlijke hulpbronnen en grondstoffen, zowel hier als elders. Het negeren daarvan is niet alleen onverstandig, maar ook onverantwoord. Voorzichtigheid, al was het maar uit voorzorg, is daarom geboden. Of alle analyses en voorspellingen nu kloppen of niet, het is gewoon goed om geen energie te verspillen, zo weinig mogelijk afval achter te laten en gebruik te maken van duurzame producten. Dat is in lijn met wat de Bijbel zegt over ieders taak jegens het geschapene. De SGP ziet de overheid daarbij als mederentmeester, die de roeping heeft om de ongebondenheid van de mens te beteugelen, door vervuiling te begrenzen via wetgeving en door milieuonvriendelijke activiteiten te belasten en milieuvriendelijke activiteiten te belonen.
Diezelfde Bijbel leert ons evenzéér dat de mens bescheiden dient te zijn. Niet alleen in de zin dat hebzucht schadelijk is, maar ook als het gaat om de mogelijkheden om de aarde naar onze hand te zetten. Onze kennis is beperkt en de toekomst niet te overzien. Werkelijkheidszin is daarom op z’n plaats. Als we ons laten leiden door de gedachte dat wíj koste wat kost ‘de aarde moeten redden’, overschatten we onszelf. Het klimaat is niet maakbaar. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen, maar wel in de wetenschap dat niet wij alles in de hand hebben en dat we het in goed vertrouwen kunnen overlaten aan de Schepper én Onderhouder van hemel en aarde. (p. 96)Klimaatakkoord en Klimaatwet
Het Klimaatakkoord is een basis om verder te werken aan de noodzakelijke verduurzaming van de energievoorziening. Het huidige wettelijk vastgelegde streefdoel van 49% CO2-reductie in 2030 lijkt echter niet haalbaar te zijn dan wel alleen haalbaar tegen hoge kosten. Dat doel moet daarom geen wet van Meden en Perzen worden. Deze reductie moet zeker niet worden opgevoerd naar 55%. Dat leidt tot ongewenste noodgrepen en ondermijnt het maatschappelijk draagvlak. De SGP wil de gedetailleerde korte- en langetermijndoelen uit de Klimaatwet schrappen. Die horen in een beleidsnota. Het energie- en klimaatbeleid moet bepaald en zo nodig bijgesteld worden in het parlement en níet in de rechtszaal. Wie denkt: grote stappen, snel thuis, vergist zich. Daarvoor is de verduurzaming van de energievoorziening te complex. Zo kun je met het verstoken van gekapt en geïmporteerd hout in energiecentrales snel en goedkoop doelen halen, maar echt duurzaam is dat niet. Wie industriële bedrijven wegjaagt en meer producten importeert, is per saldo evenmin duurzaam bezig. Zo’n kanttekening past ook bij zonnepanelen die na twintig jaar trouwe dienst niet recyclebaar zijn en als afval weg moeten. Zorgvuldigheid gaat boven snelheid. (p. 98)
Geven om de naaste
De allerarmsten worden zeker niet automatisch meegenomen in de ‘vaart der volkeren’. Armoede en (inkomens)ongelijkheid leiden gemakkelijk tot migratie en onvrede onder (jonge) mensen zonder toekomstperspectief. Het bestrijden van die ongelijkheid kan ook een ongewenste braindrain helpen voorkomen.In die context blijft het ‘dienen van de naaste’ ook na 2020 van groot belang. Het is aannemelijk dat ontwikkelingssamenwerking (‘ODA’) heeft bijgedragen aan het oplossen van ontwikkelingsvraagstukken, maar er is nog veel te doen. De 0,7%-norm die in OESO-verband is afgesproken blijft een waardevol ijkpunt. Tegelijk moeten ook nieuwe vormen van financiering overwogen worden, zoals een combinatie van 0,5% van het BNI aan ODA plus 0,25% aan het (fiscaal) stimuleren van private investeringen in ontwikkelingslanden. Zo dragen we bij aan de creatie van werkgelegenheid en het realiseren van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) die vooral waardevol zijn, zoals SDG 2 (voldoende voedsel) SDG 6 (genoeg en schoon water) en SDG 16 (recht doen). (p. 159)
Bovenstaande is een selectie van tekst met betrekking tot internationaal klimaatbeleid en ontwikkelingssamenwerking uit het programma van de SGP voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 17 maart. Het volledige programma vind je hier: Verkiezingsprogramma SGP
-
SP
“We steunen landen in het behoud van de natuur en het ontwikkelen van eigen klimaatbeleid. ”
Een schone wereld
Het huidige klimaatbeleid faalt en is onrechtvaardig. Klimaatverandering zorgt wereldwijd voor verwoeste oogsten, hittegolven, watertekorten, aardbevingen, vervuilde lucht en gezondheidsschade. De klimaatcrisis en de sociale tweedeling zijn uitwassen van hetzelfde kapitalistische denken. De rijkste één procent van de wereldbevolking stoot dubbel zoveel CO2 uit als de armste helft. Wij staan voor klimaatrechtvaardigheid. Wij laten de huishoudens en het mkb niet langer de rekening betalen. De grote vervuilers worden aangepakt. Met een Green New Deal pakken we de sociale ongelijkheid aan én bestrijden we de klimaatcrisis. (p. 23)
Een betere wereld
5. De Europese Unie kan geen handelsverdragen meer sluiten zonder toestemming van de parlementen van de lidstaten. We zetten ons in voor eerlijke handel, zonder privileges voor multinationals en met harde normen voor de bescherming van mens en milieu. Zodat niet alleen de bedrijven, maar vooral de mensen hiervan profiteren. Grote handelsverdragen leggen we in een bindend referendum voor aan de bevolking. Ontwikkelingslanden steunen we bij het maken van een rechtvaardig klimaatbeleid.
9. We bieden altijd noodhulp, waar en wanneer dat nodig is. 0,7 procent van het geld dat we met z’n allen verdienen gaat naar ontwikkelingshulp. Dit geld moet ook terechtkomen in de ontwikkelingslanden. Om daar de zorg te verbeteren, de infrastructuur te versterken en de lokale bedrijvigheid te vergroten. Daarmee worden ook armoede en migratie teruggedrongen. We steunen landen in het behoud van de natuur en het ontwikkelen van eigen klimaatbeleid. Geld voor ontwikkelingshulp geven we niet aan corrupte regimes, maar aan betrouwbare organisaties in de landen. (p. 28)Bovenstaande is een selectie van tekst met betrekking tot internationaal klimaatbeleid en ontwikkelingssamenwerking uit het programma van de SP voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 17 maart. Het volledige programma vind je hier: Verkiezingsprogramma SP
Houdt de SP aan haar belofte! -
Volt
“Volt ziet de klimaatcrisis als een kans wanneer wij durven samen te werken, zodat iedereen in een groene, duurzame wereld kan leven.”
Klimaat
De opwarming van de aarde, het verlies van biodiversiteit en het vervuilen van lucht en water: klimaatverandering veroorzaakt steeds meer schade aan mens en natuur. En die schade wordt onherstelbaar as we nu niet krachtig en snel ingrijpen. Volt ziet de klimaatcrisis als een kans wanneer wij durven samen te werken, zodat iedereen in een groene, duurzame wereld kan leven. Maar op dit moment zijn de Nederlandse plannen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen niet voldoende om het verplichte doel voor 2030 te halen. En ons land presteert waar het gaat om hernieuwbare energie, als één van de slechtste in Europa.
Aangezien klimaatverandering zich niet aan grenzen houdt en vervuiling door bijvoorbeeld vliegtuigen over grenzen heen plaatsvindt, pakken we deze uitdaging ook over grenzen heen aan. Volt is ambitieus, net als de huidige Europese plannen, maar wij durven nog groter te denken. Ook hier geldt: wanneer we samenwerken door kracht en kennis te delen, ontstaan er veel kansen. Kansen om onze innovatieve talenten maximaal te verkennen en in te zetten. Kansen om definitief een duurzame transitie te maken van de grijze naar de groene economie. Kansen om de wereld te creëren waarin welvaart en welzijn samengaan met een schoon milieu. Door noodzakelijke maatregelen te nemen om de balans tussen mens en natuur te herstellen, durven wij de toekomst voor onze kinderen en onszelf veilig te stellen.
Bovenstaande is een selectie van tekst met betrekking tot internationaal klimaatbeleid en ontwikkelingssamenwerking uit het programma van Volt voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 17 maart. Het volledige programma vind je hier: Verkiezingsprogramma Volt
-
VVD
“In 2050 voldoet Nederland aan de internationale klimaatafspraken. ”
Klimaat en duurzaamheid
De klimaatdiscussie is de afgelopen decennia onnodig gepolariseerd. Ontkenners staken hun kop in het zand door de wetenschap ter discussie te stellen of met ‘alternatieve feiten’ te komen en drammers misbruikten klimaatbeleid als ideologisch instrument om mensen te betuttelen en een andere levensstijl op te dringen. Waarbij het eten van vlees, autorijden en vliegvakanties alleen nog weggelegd leken te zijn voor rijke mensen. Te lang zijn groen en groei als tegenpolen gezien, ook door liberalen. Dit is echter een valse tegenstelling. Een goed klimaatbeleid kan ons duurzamer, welvarender en minder afhankelijk van onvrije landen maken. Hierbij moet worden gekeken naar methoden die bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering en die gelijktijdig de economie versterken.
Het gebruik van fossiele brandstoffen is nooit een doel op zich geweest, maar alleen een middel. Het stelt grote groepen mensen in staat om in verwarmde huizen te leven, ook ’s avonds licht te hebben en zich met treinen, auto’s en vliegtuigen over grote afstanden te verplaatsen. Als we diezelfde effecten met schone energiebronnen kunnen bereiken, dan is er geen reden om vast te houden aan benzine of kolen. De aardbevingen in Groningen laten ook zien dat we aardgas niet overal op een veilige manier in Nederland kunnen blijven winnen. De komende decennia zal Nederland daarom meer gas moeten importeren, waaronder uit Rusland. Aan die import van olie en gas kleven nadelen. Miljarden vloeien weg uit de Nederlandse economie en we subsidiëren de militaire bewapening en verspreiding van intolerante denkbeelden door Rusland en Saoedi-Arabië. (p. 74)
Klimaat en energie
Om onze wereld schoon, veilig en leefbaar door te geven en om ervoor te zorgen dat Nederland niet te veel energie uit landen als Rusland hoeft te importeren, zal Nederland in 2050 voldoen aan de internationale klimaatafspraken over de uitstoot van CO2. In het kader van het Klimaatverdrag van Parijs, en om de investeringszekerheid van bedrijven te waarborgen, is de afgelopen jaren gewerkt aan een Klimaatwet.
Nakomen van nationale afspraken om 49 procent van de CO2-uitstoot te reduceren in 2030. Wanneer deze doelstelling met betaalbaardere of slimmere technieken kan worden gehaald, kan van deze afspraken en termijn worden afgeweken. We toetsen de afspraken consequent op de effecten voor middeninkomens en mkb. (p. 75)
Ontwikkelingssamenwerking
Veel doelen van het ontwikkelingsbeleid kunnen we veel effectiever bereiken via vrijhandel. Door investeringen, ondernemerschap en export kunnen burgers in armere landen zelf geld verdienen en via belasting onderwijs of zorg bekostigen. Europese handelsverdragen verhogen ook nog eens standaarden rond arbeidsomstandigheden, mensenrechten en productveiligheid. Dat is beter voor de rest van de wereld en het voorkomt dat China zijn lagere eisen tot wereldwijde norm maakt. Hulpgeld kan nuttig zijn als we het strategisch inzetten voor het behartigen van Nederlandse belangen, zoals het indammen van migratiestromen. De uitgaven aan de opvang van Syrische vluchtelingen in Jordanië en Turkije zijn de afgelopen jaren bijvoorbeeld een goede investering gebleken. Dit geldt niet voor de traditionele praktijk van ontwikkelingssamenwerking, waarbij geld wordt gegeven aan armere landen om zich op basis van onze normen te ontwikkelen. Maar ontwikkelingslanden sluiten inmiddels steeds vaker zakendeals en leningen bij opkomende machten als China, India en Turkije. Deze landen gebruiken hun groeiende economische macht om in Afrika toegang tot grondstoffen en afzetmarkten te kopen. Om in de eenentwintigste eeuw overeind te blijven, moeten Nederland en Europa ontwikkelingsgeld ook meer inzetten op het bereiken van geopolitieke doelen. (p. 51)
Bovenstaande is een selectie van tekst met betrekking tot internationaal klimaatbeleid en ontwikkelingssamenwerking uit het programma van de VVD voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 17 maart. Het volledige programma vind je hier: Verkiezingsprogramma VVD
Houdt de VVD aan haar belofte!
Nederlandse beloftes over klimaatadaptatie
“Als we ons niet aanpassen aan klimaatveranderingen zullen de gevolgen desastreus zijn. We zullen een scherpe daling zien van landbouwopbrengsten. We zullen een sterkte stijging zien van mensen die niet genoeg water hebben. Stijgende zeeën en grotere stormen kunnen honderden miljoenen mensen die in steden aan zee leven uit hun huizen dwingen. Als we geen actie ondernemen zullen in 2030 in ontwikkelingslanden meer dan 100 miljoen mensen extra onder de armoedegrens leven.”
2021 - Van premier Rutte bij de Klimaattop
“De noodzaak van adaptatie is aanzienlijk en grotere adaptatiebehoeften kunnen leiden tot hogere adaptatiekosten.”
2015 – In de Overeenkomst van Parijs
“Ze (ontwikkelingslanden) hebben niet de middelen om zich te beschermen tegen klimaatverandering. Ze hebben onze steun nodig. Steun van geïndustrialiseerde landen die het probleem van klimaatverandering hebben veroorzaakt. Nederland accepteert deze historische verantwoordelijkheid. We zijn bereid om op korte termijn nieuwe en additionele (aan ontwikkelingshulp) middelen ter beschikking te stellen. En we zijn bereid om bij te dragen aan de voorspelbare lange termijn financiering van klimaatbeleid van ontwikkelingslanden.”
2009 - Bij de Internationale Klimaattop Kopenhagen